logo-digitkon
logo-digitkon
Du-te la conținut
Climatul optim pentru arhivare în camerele de depozitare
Digitkon
Publicat de Digitkon în Arhivare · 15 Iunie 2022
Tags: climatizarefilme fotofotografiidocumente
Care este climatul optim de arhivare și depozitare?
Înălțimea temperaturii, umiditatea relativă și puterea luminii de zi au o influență directă asupra „duratei de viață” a colecțiilor de tot felul.

Temperatura

În general, se aplică următoarea regulă: cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât mai multe procese de descompunere sunt oprite în materialul de arhivă - „îmbătrânește” mai încet. Conform standardului DIN ISO 11799, următoarea valoare de ghidare se aplică temperaturii din încăperile de arhivă:

Pe tot parcursul anului: 18℃ +/- 2℃

Nu trebuie depășită niciodată o temperatură de 26℃! Fluctuațiile de temperatură trebuie menținute la minimum. Pentru materialele fotografice, temperatura nu trebuie să depășească niciodată 20, în mod ideal 18 și chiar mai joasă.

Umiditate

Un principiu general poate fi, de asemenea, derivat pentru umiditatea relativă: cu cât este mai uscat, cu atât este mai ferit de mucegai și microclimat în ambalajele din plastic. Acest lucru se aplică cu excepția documentelor care tind să fie fragile, pentru a căror protecție umiditatea relativă nu trebuie să scadă sub 35%.

Conform standardului DIN ISO 11799, următoarea valoare de ghidare se aplică umidității relative din încăperile de arhivă:

Pe tot parcursul anului: 50% +/- 5%.

Pentru materialele fotografice, umiditatea relativă ar trebui chiar să fie semnificativ mai mică, și anume între 30 și 40%. O umiditate relativă de 60% nu trebuie în general depășită niciodată pentru a evita formarea de mucegai și microclimat umed în ambalajul de protecție.

Lumina zilei

Influența nestingherită a luminii naturale, directă sau indirectă, provoacă daune ireparabile aproape tuturor materialelor de arhivă prin îngălbenire, estompare și decolorare. De aceea, împiedicați lumina zilei să pătrundă nestingherite în camerele de arhivă, expoziție și depozit.


Înapoi la cuprins